Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Styrgruppen för CERA

Styrgruppen för CERA består av: 


Professor Claudia Fahlke (föreståndare)
Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet samt Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Område 2
claudia.fahlke@psy.gu.se

Jag är professor i hälsopsykologi och legitimerad psykolog. Jag leder en grupp med doktorander i beroendepsykologi som bedriver experimentell och klinisk forskning. Vi studerar minnet, beteendet och olika emotioner i relation till alkoholanvändning och alkoholberoende. Vi studerar också möjliga strategier för att tidigt upptäcka ett beroende och hur utfall efter olika behandlingsinsatser ter sig. Jag undervisar och handleder också studenter i hälsopsykologi, biologisk psykologi och i personlighetspsykologi.

Professor Gunnel Hensing (vice föreståndare)
Institutionen för medicin, Göteborgs universitet
gunnel.hensing@gu.se 

Jag är professor i socialmedicin och huvudansvarig forskare för det longitudinella projektet Kvinnor och alkohol i Göteborg. Jag leder också New Ways som är ett forskningsprogram om psykisk hälsa i arbetslivet. Jag är intresserad av alkohol ur ett folkhälsoperspektiv och min forskning handlar om alkohol, arbetsliv och psykisk hälsa men också om faktorer som särskilt har betydelse för kvinnors alkoholbruk.

 

Professor Bo Söderpalm
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet samt Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Område 2
bo.soderpalm@neuro.gu.se

Professor Ewa Wikström
Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet
ewa.wikstrom@handels.gu.se

Docent Fredrik Spak
Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Område 2
fredrik.spak@vgregion.se 

Docent Kristina Berglund
Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
kristina.berglund@psy.gu.se

Jag forskar om psykologiska faktorers betydelse vid alkoholberoende. Syftet med min forskning är att öka kunskapen om psykologiska mekanismer till varför ett alkoholberoende uppkommer, hur ett alkoholberoende gestaltar sig för olika människor och vilka konsekvenser det får för individen och dess omgivning. Jag undersöker också vilka effekter behandling ger för olika grupper av alkoholberoende individer. I CERA representerar jag akademin med fokus på psykologisk kunskap och forskning kring beroende.

 

Docent Anette Skårner
Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
anette.skarner@socwork.gu.se

PhD Lena Johansson
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin
lena.maria.johansson@gu.se 

Jag är specialistsjuksköterska, forskare och lektor i psykiatrisk omvårdnad. Jag har mångårig erfarenhet av klinisk psykiatrisk vård. De senaste åren är jag anställd som lektor på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa (GU), med inriktningsansvar för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård. Som forskare är jag verksam vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi (GU) och inom området psykiatrisk epidemiologi.

 

Eva Hallberg
Verksamhetssamordnare Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Område 2
eva.k.hallberg@vgregion.se

Verksamhetsområde (VO) Beroende är en av fem psykiatriska kliniker inom psykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. VO Beroende arbetar med personer som besväras av beroendetillstånd med eller utan allvarlig psykisk ohälsa. Jag arbetar nu som samordnare i vår verksamhetsledning och är utbildad psykolog. Mitt främsta intresse är inom neuropsykiatri och missbrukspsykologi.

 

 

Yvonne Witzöe
Samordnare med ansvar för FoU-frågor, FoU i Väst vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)
yvonne.witzoe@grkom.se

Lennart Rådenmark
Länssamordnare för ANDT-frågor, Länsstyrelsen Västra Götaland
lennart.radenmark@lansstyrelsen.se

Jag är socionom och arbetar som länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. På länsstyrelsen har vi ett uppdrag från regering och riksdag att bidra till att den nationella ANDT-strategin genomförs i Västra Götaland. Jag har ett stort intresse av att nya studier och ny forskning nyttiggörs i länet och att vi har en bred ”gemensam” arena för kunskapsutveckling.

 

Christina Källgren Pettersson
Enhetschef, Kriminalvården
christina.kallgrenpettersson@kriminalvarden.se 

Lise-Lotte Risö Bergerlind
Chef Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VG
lise-lotte.risobergerlind@vgregion.se

Jag är är läkare, psykiater och leg psykoterapeut och har arbetat många år på Södra Älvsborgs sjukhus som verksamhetschef för vuxenpsykiatrin och områdeschef. De sista åren innan jag lämnade SÄS för nuvarande uppdrag var jag process- och verksamhets-utvecklingschef för hela sjukhuset. Enheten Kunskapsstöd för psykisk hälsa finns inom Koncernstab hälso- och sjukvård på Koncernkontoret i Västra Götaland. Du kan läsa mer om KPH här

Sidansvarig: Angelica Hagsand|Sidan uppdaterades: 2018-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?