Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning


Vid Göteborgs universitet finns idag cirka 40 aktiva forskare som studerar och undersöker riskbruk, missbruk och beroende.

Inom CERA:s forskarnätverk ingår forskare från forskargrupper från olika fakulteter och institutioner av Göteborgs universitet. Tillsammans representerar forskarna flera vetenskapliga discipliner och arbetar med frågor som handlar om vilka biologiska, psykologiska och sociala faktorer som samspelar till varför vissa individer utvecklar problem med alkohol och/eller narkotika och vilka konsekvenser detta leder till för dem själva och deras omgivning. Vidare har CERA ett fokus på folkhälsa och ungdomar/unga vuxna. Här studerar forskarna bland annat vilka förebyggande insatser som kan minska risken för utveckling av beroende-problem samt psykisk och kroppslig ohälsa i framtiden.

Forskargrupper inom CERA

Beroendemedicin vid Insitutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin

Forskargruppen fokuserar på integrativa prekliniska och kliniska studier av alkoholism och besläktade tillstånd. Gruppen leds av professor Bo Söderpalm. 

Besök forskargruppens hemsida.  

Missbrukspsykologi (APEC) vid Psykologiska institutionen, Samhällsvetenskapliga fakulteten

Forskargruppen är särskilt intresserade av olika psykologiska processer, som exempelvis tankar, känslor och beteende, i relation till användning av alkohol och andra droger. Forskningen fokuserar bland annat både på akuta och långsiktiga effekter av alkohol- och droganvändning och vilka psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att ett beroende utvecklas på sikt. Gruppen leds av professor Claudia Fahlke.

Besök forskargruppens hemsida
 

Women and Alcohol in Gothenburg vid Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin

Forskargruppen driver en kohort som består av kvinnor. Kohorten startade för att studera orsaker till och konsekvenser av alkoholbruk, -missbruk och -beroende. Kvinnorna som ingår i kohorten har vid flera tillfällen deltagit i djupintervjuer med frågor om hela livscykeln inom en mängd områden. Forskargruppen leds av professor Gunnel Hensing.

Besök forskargruppens hemsida.

LoRDIA (Longitudinal Research on Development In Adolescence), Institutionen för socialt arbete och Institutionen för psykologi, Samhällsvetenskapliga fakulteten 

Forskningsprogrammet bedriver forskning om ungdomar, psykisk hälsa och drogvanor där två institutioner från Göteborgs universitetet tillsammans med Hälsohögskolan i Jönköping är ansvariga.

Besök forskargruppens hemsida.

Forskarnätverket Social exkludering och kontroll, Institutionen för socialt arbete, Samhällsvetenskapliga fakulteten

Den forskning som samlas under detta fält förenas av att de på olika sätt knyter an till temat social kontroll och/eller exkludering, antingen som ett kännetecken för den situation eller kategori som studeras, eller som det eventuella resultatet av sociala ansträngningar som syftar till kontroll eller förändringsarbete (potentiellt eller faktiskt) riktat mot ”problemgrupper”. Denna forskning förutsätter en kritisk blick på mötet mellan samhälle och individer/grupper, mellan välfärdsorganisationer och dess klienter, vilket innefattar såväl interaktiva processer som diskurser och konstruktioner inom det sociala arbetet.

Besök forskarnätverkets hemsida.

Save

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2017-12-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?