Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyhetsbrev från CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende

Nyhet: 2018-07-04

Kunskapssammanställningen om e-cigaretter
På uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland har Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och biträdande forskare Klara Danielsson, genomfört en kunskapssammanställning av de vetenskapliga studier som utvärderat e-cigaretternas säkerhet och hälsoeffekter. Läs mer på Sahlgrenska akademins hemsida.
Titel: Elektroniska cigaretter – En kunskapssammanställning om användning, attityder, och potentiella hälsoeffekter
 

Konferens om alkohol, droger och våld den 31 augusti
Svensk förening för Beroendemedicin anordnar en konferens om alkohol, droger och våld i Göteborg den 31 augusti, se bifogad inbjudan. Se anmälningsformuläret.

Svensk förening för Beroendemedicin, inbjudan 31 augusti 2018

Höstens forskarmöte den 25 oktober
CERA bjuder härmed in nätverkets alla doktorander och forskare till ett halvdagsseminarium den 25 oktober, se bifogad inbjudan. Vi återkommer med mer information i nästa nyhetsbrev.

Save the date - 2018-10-25 CERA seminarium

CERA arrangerar ett populärvetenskapligt seminarium om alkohol, droger och våld den 12 november
Tid: 12 november kl 13:00-16:30
Plats: Göteborg, lokal meddelas senare
Tema: Hur kan det alkoholorsakade våldet minskas?
Forskning visar att våld är vanligare i områden med pubar och nattklubbar eller i samband med festivaler och andra tillställningar då många dricker alkohol. Alkohol påverkar vår förmåga att värdera risker och minskar också vår impulskontroll. Trots detta verkar det finnas skillnader mellan olika personer och mellan kvinnor och män i hur alkohol påverkar benägenheten att använda våld. Detta seminarium presenterar den forskning som finns om sambandet mellan alkohol, narkotika och våld i stort men också mer specifikt kring våld som drabbar kvinnor i heterosexuella relationer och personer som har annan sexuell identitet eller könsidentitet.
Talare:
Sven Andréasson, professor och överläkare, Riddargatan 1 i Stockholm
Gunnel Hensing, professor, Institutionen för medicin vid Göteborgs universitetVi återkommer med mer information i vårt nästa nyhetsbrev.

SADs årliga forskarmöte den 22-23 november
Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforskning (SAD) har sitt årliga forskarmöte i Östersund den 22-23 november. Mer information kommer snart att läggas upp på SAD:s hemsida.

CERA utlyser stipendium
CERA utlyser ett stipendium på 10 000 kr som masterstudenter, doktorander och juniora forskare kan söka, se bilaga. Sista ansökningsdag är den 15 oktober.

CERA utlyser stipendiumCERA och CAN utlyser stipendium
CERA och CAN utlyser ett stipendium på 20 000 kr som masterstudenter, doktorander och juniora forskare kan söka, se bilaga. Sista ansökningsdag är även för detta stipendium den 15 oktober.

CERA och CAN utlyser stipendium

Systembolaget utlyser ett resestipendium
Systembolagets styrelse utlyser ett resestipendium för juniora forskare som studerar alkohol, ungdomar och idrott. Stipendiet är på 30 000 kr och sista ansökningsdag är den 25 oktober, se mer här.
 

CERA arbetar för att främja samarbete och samverkan
Vi på CERA kan förmedla kontakter för att främja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten och bred samverkan med det omgivande samhället, kontaktuppgifter finns på CERA:s hemsida.
 

AV:

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?